Translate

15 Mart 2014 Cumartesi

Rom ve Root Hakkında Herşey

Telefonu rootlama nedir?

Bir akıllı telefonu root etmek (root İngilizce’de “Kök”) telefonun köklerine inmek anlamına geliyor. Dolayısıyla buradaki yazılımı düzenleyerek telefonunuzu istediğiniz gibi şekillendirebiliyorsunuz. Bu işlem sayesinde cihazınızdaki her veriye sıkıntı olmadan erişip, cihazda bulunan herşeyi olduğu gibi yedekleyebiliyorsunuz. Ayrıca cihazınızın temelindeki yazılımı istediğiniz şekilde değiştirip farklı Android arayüzleri (ROM’lar vasıtasıyla) yükleyebiliyorsunuz.    Bunlar rootun ARTISI

Telefonumu root edersem resmi güncellemeleri almaya devam edecek miyim?

Kısmen evet kısmen hayır. Rootlanmış cihazınız OTA güncellemelerini alamaz. (OTA= Over the air- hava yolu ile) Bunun anlamı telefonunuzu root ettikten sonra bir güncelleme yayınlandığında ayarlar menüsüne girip bu güncellemeyi otomatik olarak kablosuz ağdan yüklemeyeceğiniz. Fakat cihazınızı bilgisayarınıza bağlayarak güncellemeleri el ile yükleyebilirsiniz.

Bütün bunlar biraz tehlikeli gibi. Telefonu bozma ihtimalim var mı?
Maalesef evet. Eğer root işlemi sırasında işlemi durdurursanız ya da yanlış kernel seçerseniz bu mümkün. Fakat eğer yönlendirmeleri dikkatlice takip edip uyarıları anlayıp, dikkate alırsanız herhangi bir aksaklık çıkmayacaktır. Onlarca telefonu root edip hiç bir sorunla karşılaşmayabilirsiniz.

Tamam bu biraz rahatlatıcıydı! Root etmek için bilgisayara ihtiyacım var mı?
Çoğu durumda evet. Bilgisayarınızdan belli başlı bazı programları kullanmanız gerekebilir (Samsung için Odin, Sony için Flashtool gibi)
 
Ya fikrimi değiştirirsem? Root işlemini geri almanın bir yolu var mı?
Telefonu root’dan kurtarmanın en kolay yolu üreticinin orjinal ROM’unu tekrardan yüklemek olacaktır. Bunun anlamı üreticinin kendi orjinal yazılımını yüklemelisiniz. Fakat bu size yanlış bi izlenim vermesin, root’u geri alma işlemi oldukça zor olabilir. Root’un çeşidine bağlı olarak, Triangle Away gibi uygulamaları yükleyip, telefonunuzun içerisinde bulunan onu rootladığınıza dair bütün ipuçlarını silmeniz gerekebilir

Yani anlayacağınız root gerçekten çok yararlı bir şey,fakat kullanmasını ve yapmasını bilene,bu arada TELEFONUNUZ GARANTİ KAPSAMI DIŞINA ÇIKAR BU İŞLEM SAYESİNDE.BAZI YÖNTEMLERLE BU İŞİDE HALLEDEBİLİYORSUNUZ :)

ŞİMDİ GELELİM ROMA...
  
Root, Rom, Stock rom, Custom rom, Kernel gibi android işletiminde kullanılan bu terimlerin açıklamasını yapalım istedim. Bilmeyenlere başlangıç olarak iyi olacağını düşünüyorum. Fazla uzatmadan tanımlara bakalım.


Rom: İşletim sistemidir. Örnek verecek olursak PC’deki Windows 7, Vista gibi. İki çeşit rom bulunmakta bunlar:
Stock Rom: Telefon üreticilerinin çıkardığı orijinal işletim sistemidir. Örnek olarak ICS, Jelly Bean, Honey Comb gibi.
Custom Rom: Bu romlar ise bazı geliştiricilerinin çıkarttığı romlardır. Stock rom üzerinde oynamalar yaparak çıkarılan bu romlarda telefonu daha da zenginleştirebilirsiniz. Custom roma ihtiyaç duymayı da şöyle açıklayabiliriz; daha hızlı olması, görsel animasyonların zenginleştirilmesi, saf android’deki navigasyon tuşlarının yerini değiştirme veya ek butonlar ekleme, düşük performanslı telefonlar da daha iyi performans alınması.

Cwm: Açılımı ClockwordMod anlamına gelir. Bir çok içerik vardır. Bunların anlamlarını sıralayalım.

Reboot System Now: Cihazın yeniden başlatılmasını yapar.

Apply sdcard:uptade.zip: Hafıza kartınıza attığınız uptade.zip dosyasını flashlamaya yarar.

Wipe data / factory reset: Telefonda ki kurulu romu silmeye ve kullanıcı verilerini silmeye yarar.

Wipe cache parition: Eski romdan kalan kalıntıları temizler.

Install zip from sd card: Rom yükleme işlemini gerekli .zipli romu flashlamamızı sağlar. Rom, kernel, eklenti vs bu bölümden yapılır.

Backup and restore: Backup (yedekleme) işlemini yapmamızı sağlar. Aynı zamanda yedeklediğimiz romu geri yüklemeye yarayan seçenektir.

Mounts and storage: Hafıza birimlerinin yer aldığı seçenektir. Burası üst düzey kullanıcılar içindir. Bu seçenekte sistem formatından, imei formatına kadar bilgilerin bulunduğu seçenektir.

Advanced: Seçenekte yer alan wipe dalvik cache seçeneği rom kurduktan sonra gerekli bir işlemdir. Rom yüklerken gereksizce biriken dosyaları temizlemeye yarar.


Kernel: İşletim sisteminin çekirdeğidir. Bir nevi işletim sisteminin kalbidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder